%d producte - 0,00 €

La pizza napolitana, declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat

Nàpols està d’enhorabona. No només la seva pizza ha estat reconeguda como Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la Unesco, segons ha anunciat aquest dijous el seu Comitè intergovernamental a la illa sud-coreana de Jeju, sinó també l’art dels ”pizzaioli”(pizzeros) que la preparen.

Aquesta pràctica culinària, que consisteix a preparar la massa de la pizza en quatre etapes per hornearla després a foc de llenya donant-li voltes, ha estat inclosa dins del llistat de la Unesco d’elements que s’han de conservar pel seu important valor cultural. Aquesta llista, que inclou altres activitats com Les Falles de València ,el flamenc, o els cants dels Plans de Colòmbia i Veneçuela, busca mobilitzar la cooperació i assistència internacional perquè les diferents societats mantinguin el seu patrimoni cultural.

En la jornada d’avui, s’han incorporat un total de dotze elements, procedents de Kazakhstan, Portugal, Alemanya, Grècia, Índia, Indonèsia, Iran, Irlanda, Itàlia, Kirguizistan i Malaui, mentre que ahir ho van fer altres sis. En l’actualitat, queden tan sols uns 3.000 “pizzaioli” en aquesta ciutat del sud d’Itàlia, per la qual cosa la Unesco proposa realitzar activitats culturals en la qual els joves puguin observar el treball dels mestres.

Aquesta pràctica es considera un art, ja que es necessita una habilitat particular per fer la massa i després hornearla, malgrat l’aparent senzillesa dels seus ingredients, que són l’aigua, la farina i la sal. A més dels pizzeros napolitans, la Unesco també va reconèixer avui la música de gaita irlandesa, la música d’òrgan alemanya i l’artesania de fang de Estremoz (Portugal).

El Comitè intergovernamental, format per representants de 24 països signataris de la Convenció de la Unesco per a la salvaguarda del patrimoni cultural immaterial, van decidir incloure en la llista aquests béns per respondre a la “necessitat social” de preservar les arts i oficis tradicionals que d’una altra manera desapareixerien. Aquest comitè es reuneix una vegada a l’any per examinar el funcionament d’aquesta convenció, adoptada en 2003, i examinar les candidatures d’inscripció en les seves llistes.

Font: La Vanguardia, enllaç: http://www.lavanguardia.com/comer/al-dia/20171207/433471361943/pizza-napolitana-patrimonio-inmaterial-de-la-humanidad.html

 

PizzaKlam

Familia: Sense Categoria
Pizzeria Sabadell - Pizzeria Manresa - Pizzeria St. Fruitós - Pizzeria St. Vicenç de Castellet - Pizzeria Igualada